SvarOnline - Frågor och svar inom juridik, IT eller Ekonomi

Frågebanken

Vi har samlat över 1000 besvarade frågor i vår frågebank!

Kanske det du undrar över finns här, annars är du välkommen att fråga oss.

Just nu jobbar vi med att lägga Frågebanken i flera underkategorier

Sök direkt bland våra svar

visa bara gratissvar

Eller ange område
och ämne här:


Saker att tänka på

Juridik / Sambors gemensamma egendom Senast uppdaterad 2011-02-13

Jag betalar billånet - kan jag utan min sambos samtycke sälja bilen eller hindra henne att köra den?

FRÅGA: Är sambo och står för billånet. Båda har andvänt bilen men nu har jag inget körkort och kan inte köra bilen. Hon vägrar köra mig eller hämta mig. Kan jag sluta betala lånet eller sälja bilen utan hennes medverkan. Eller hindra henne att köra bilen?

SVAR: Det framgår inte direkt utifrån din fråga vem som faktiskt äger bilen. Du skriver visserligen att det är du som står för billånet men det måste ju inte betyda att du även står som registrerad ägare. Om du slutar betala på lånet, så riskerar du bara att få höjd ränta och ev. extraavgifer. Står ni båda på lånet så beror det på hur låneavtalet är formulerat, men jag skulle ändå inte rekommendera dig att sluta betala. Är du ensam ägare till bilen står det dig fritt att sälja den. Står ni däremot båda som ägare, krävs bådas samtycke. Är det din bil har du rätt att hindra henne från att använda den, men är det bådas bil så kan du tyvärr inte det.

DelaVIKTIG UPPLYSNING De svar som återfinns i Frågebanken avser tidigare besvarade frågor. Ändringar i lagstiftning eller praxis som tillkommit efter det att frågan besvarats kan innebära en risk för att svaret inte längre är korrekt. Vår strävan är dock att hålla alla uppgifter uppdaterade. SvarOnline ansvarar inte för kostnader eller förluster/skador som uppstått till följd av eventuella felaktigheter i Frågebanken