SvarOnline - Frågor och svar inom juridik, IT eller Ekonomi

Frågebanken

Vi har samlat över 1000 besvarade frågor i vår frågebank!

Kanske det du undrar över finns här, annars är du välkommen att fråga oss.

Just nu jobbar vi med att lägga Frågebanken i flera underkategorier

Sök direkt bland våra svar

visa bara gratissvar

Eller ange område
och ämne här:


Saker att tänka på

Juridik / Vem har rätt att ärva, fördelning av arv, arvsskifte Senast uppdaterad 2011-02-10

Vem ärver min bror - jag eller hans sambo?

FRÅGA: Hej Jag har en bror som är sambo med en kvinna som har barn, våra föräldrar är döda och det hemmet skiftat. Min fråga är om jag ärver min bror eller om det är hans sambo eller vi båda vid ev dödsfall.

SVAR: Sambor ärver inte varandra. Vad som görs efter ett ev. dödsfall är en bodelning mellan din bror och hans sambo. I bodelningen ingår samboegendom, dvs hus och bohag som de köpt gemensamt för att använda tillsammans. Det innebär att du ärver din brors del (hälften) av samboegendomen. Resten av din brors kvarlåtenskap ärver du ensam, förutsatt att det inte finns andra arvingar. För att sambon ska få ärva krävs ett testamente.

DelaVIKTIG UPPLYSNING De svar som återfinns i Frågebanken avser tidigare besvarade frågor. Ändringar i lagstiftning eller praxis som tillkommit efter det att frågan besvarats kan innebära en risk för att svaret inte längre är korrekt. Vår strävan är dock att hålla alla uppgifter uppdaterade. SvarOnline ansvarar inte för kostnader eller förluster/skador som uppstått till följd av eventuella felaktigheter i Frågebanken